RINTOJEN SUURENNUS/PIENENNYS/MUODON KORJAUS

Rintojen suurentaminen auttaa saavuttamaan ihanteellisen naisellisen vartalon, josta olet ehkä jo kauan uneksinut. Meillä on mahdollista tehdä rintojen suurentamista, pienentämistä ja muodonkorjausta.

Rintojen suurentamista haluavat useat potilaat keholle jäljen jättävän synnytyksen ja imetysajan jälkeen. Rintojen suurentaminen auttaa palauttamaan aiemmin kiinteät rinnat. On myös naisia, jotka haluavat täyteläisemmät ja suuremmat rinnat. Joskus pelkkä rintojen suurennus ei pelkästään riitä, jolloin joudutaan korjaamaan myös rintojen muotoa. Tämä johtuu usein siitä, että rinnassa on kudoslöysyyttä mitä pelkällä implantoinnilla ei voida korjata.

Rintojen pienentämistä haluavat potilaat, jotka kärsivät liian suurista rinnoista. Usein liian suuret rinnat aiheuttavat niska-ja hartiaseudun kiputiloja.  Joillain naisilla rinnat ovat eri kokoisia, jolloin he haluavat rintaleikkauksella saavuttaa symmetriset rinnat. Tällaista leikkausta voidaan kutsua myös rintojen yhtenäistämiseksi.

Pienet rinnat voivat olla naiselle suurempi sosiaalinen, fyysinen tai henkinen ongelma kuin mitä läheiset ihmiset pystyvät ymmärtämään. Rintojen suuruus riippuu synnynnäisistä tekijöistä – genetiikasta, elimistön hormonitasosta, iästä, ihon joustavuudesta ja kehon ihonalaisen rasvakudoksen sisällöstä. Rintojen kokoon ja muotoon voivat vaikuttaa myös elämän aikana tapahtunut kehon painon suuri vaihtelu ja imettäminen.

Rintoja suurennetaan rintaproteeseilla eli rintaimplanteilla. Nykyään käytetään silikonia sisältäviä ja anatomisesti muotoiltuja, karheapintaisia rintaproteeseja. Tällaisten rintaproteesien suhteen ei ole tieteellisissä tutkimuksissa havaittu terveysriskejä. Imetys on mahdollista rintaimplantin asennuksen jälkeen. Nuorten naisten rintojen suurentaminen suoritetaan puberteetti-iän jälkeen 18 ikävuodesta alkaen.

Elimistö kasvattaa rintaproteesin ympärille arpikudosta. Muodostunut arpikudos on yleensä pehmeää. Potilaan elimistöstä riippuen voi syntyä myös kovempaa arpikudosta, jota nimitetään kapselikontraktuuraksi ja proteesi tuntuu tiiviimmältä. Epämiellyttävä ja häiritsevä arpikapseli voidaan hoitaa vain uudella leikkauksella. Nykyisin käytössä olevien leikkausmenetelmien ja nykyaikaisten rintaproteesien käytön yhteydessä kapselikontraktuuraa esiintyy hyvin harvoin.

Rintaproteeseja käytetään myös rintojen synnynnäisen epäsymmetrian, erilaisten kehityshäiriöiden ja rintasyöpään liittyvien rintojen poiston jälkeisessä hoidossa.

Rintojen suurennusleikkauksen jälkeen rinnat ovat yleensä yhtä kiinteitä kuin normaali rinta tai hieman kiinteämpiä. Rintojen suurentamiseksi käytämme korkealuokkaisia Motivan rintaimplantteja tai valitsemme implantit potilaan toiveen mukaisesti. Leikkaus suoritetaan nukutuksessa.

Plastiikkakirurgia, kuten kaikki kirurgiset toimenpiteet sisältävät riskejä. Kaikkein kokeneimmankin kirurgin potilaalla voi syntyä leikkauksen aikana jokin reaktio, joko nukutusaineelle tai jollekin lääkkeelle.

Teoreettisesti on olemassa pieni riskiprosentti myös erittäin kokeneen kirurgin leikkauksen aikana ja niiden jälkeen, mikä tarkoittaa, että leikkauksen jälkeen saattaa ilmetä komplikaatioita. Päivittäin tällaisia tapauksia esiintyy erittäin harvoin.

Potilas voi vaikuttaa itse paljon leikkauksen aikana ilmenevien riskien minimointiin. Riskeiltä ja komplikaatioilta suojaamiseksi on oltava aina rehellinen ja avoin kirurgillemme! Koeta muistella, oletko kertonut kaikista terveydentilasi ongelmista kirurgille. Muistele ja luettele kirurgille kaikki tällä hetkellä käyttämäsi lääkkeet.

Saattaa olla, etteivät jonkun potilaan haavat parane kunnolla.Tämän välttämiseksi on ehdottomasti noudatettava haavanhoito-ohjeita, joilla haavaongelmat minimoidaan. Yksittäisillä potilailla voi syntyä odotettua suurempi arpikudos. Tätä korkeaa arpikudosta kutsutaan keloidikudokseksi. Tutkimusten mukaan harvoin esiintyvä suuri arpikudos voi syntyä vahvan pigmentin omaavilla eli tummaihoisilla ihmisillä. Pohjoismaalaisen vaalean ihotyypin ihmisillä haavat parantuvat tavallisesti hyvin, ja ihoon jää pieni lähes huomaamaton viiva. Huom! Tupakoiti hidastaa merkittävästi haavojen paranemista.

Plastiikkakirurgimme suosittelee toimenpiteen jälkeen myös tehokkaita haavavoiteita ja laastareita, joita käytettäessä leikkausarvista tulee lähes huomaamattomia. Lisäksi kirurgi tekee leikkausviillot piilossa oleviin kohtiin.

Potilaan on ehdottomasti vältettävä leikkauksen jälkeen noin 2-3 kuukauden ajan haava-alueelle auringonottoa ja solariumia. Intensiivisen auringonsäteilyn tuloksena tuoreet arvet voivat pigmentoitua ja muuttua tummemmiksi. Pigmentti poistuu herkän ihon arpialueelta hitaasti, ja potilaan on tässä tapauksessa odotettava tulosta kauemmin. On äärimmäisen tärkeää noudattaa leikkauksen jälkeisiä ohjeita, jotta leikkauksen lopputulos olisi mahdollisimman hyvä ja minimoitaisiin leikkauksiin liittyvät komplikaatiot.

 

YLÄLUOMILEIKKAUS

Silmäluomileikkausta saatetaan tarvita, kun iän tai muun syyn vuoksi silmäluomet ovat löystyneet. Löystyneen ihon vuoksi syntyvät painavat ja riippuvat silmäluomet, minkä johdosta näkökenttä supistuu. Riippuvien silmäluomien vuoksi silmät voivat väsyä nopeammin ja aiheuttaa päänsärkyä. On tärkeää selvittää muutoksen syy ja valita oikea hoitotapa.

Korjausleikkauksilla ei pystytä poistamaan pieniä naururyppyjä silmien ympäriltä tai tummia silmänaluksia. Alaluomien korjausleikkauksen jälkeen parantuu hieman tummien silmänalusten värisävy, mutta leikkausalueeseen syntyy arpikudosta. Tummien silmänalusten hoitamiseksi suosittelemme silmänympäryksen kosmeettisia toimenpiteitä.

Leikkaus voidaan tehdä ylä- tai alaluomien alueella. Paras tulos saadaan, kun silmän ala- ja yläluomi leikataan eri aikaan. Silmäluomien leikkaus voidaan suorittaa kasvojen kohotusleikkauksen yhteydessä.

Silmäluomia korjataan paikallispuudutuksessa. Leikkaus voidaan tarvittaessa tehdä myös nukutuksessa. Leikkauksen tulos vaikuttaa nuorentavasti, tekee silmistä säteilevämmät ja antaa raikkaan olemuksen.

Silmän yläluomet tarvitsevat korjausta, kun iästä johtuen ihmisen kulmakarvat ovat laskeutuneet ja silmäluomet löystyneet. Vuosien kuluessa ihmisen otsan iho venyy ja syntyy ryppyjä. Ihonalainen rasvakudos vähentyy ja kulmakarvat laskeutuvat alaspäin, ja samalla myös silmäluomet löystyvät.

Pohjoismaalaisten ihmisten silmät sijaitsevat tavallisesti syvällä kasvoissa ja yläluomien luonnollinen poimu on alapuolella. Yläluomen poimu sijaitsee usein vain 3-5 mm ripsirajasta, ja alapuolelle painuva yläluomen iho vajoaa ripsien päälle aiheuttaen paineen tunnetta silmissä ja niin sanotut painavat silmäluomet. Näkökenttä supistuu ja kasvojen ilmeestä tulee väsynyt.

Kirurgi poistaa yläluomileikkauksessa ylimääräisen ihon, korjaa lihasta ja poistaa osittain rasvakudosta. Tämän tuloksena iho silmien ympärillä kiristyy. Yläluomileikkauksen jälkeen näkökenttä parantuu, silmäluomet väsyvät vähemmän ja silmät näyttävät nuorekkaimmilta ja raikkaimmilta.

Yläluomileikkauksen haava jää piiloon yläluomen poimuun, minkä vuoksi arpien jäljet ovat erittäin vähäisiä. Leikkauksen jälkeen lääkäri antaa ohjeet, miten haavaa hoidetaan ja miten menetellään, että palautuminen olisi nopeaa ja leikkaustulokset mahdollisimman hyvät. Haavan tikit poistetaan 5-7 päivää leikkauksen jälkeen. Leikkauksen ensimmäisistä oireista toipumisen aika on 1-3 viikkoa. Ota leikkaukseen mukaan aurinkolasit.

 

Klinikalla:  2 – 3 tuntia
Toimenpiteen kesto:  1 tunti
Takaisin töihin:  1 viikon kuluttua
Kuntoilun voi aloittaa:  4 – 6 viikon kuluttua
Hinta: Katso hinnasto

 

KASVOJEN KOHOTUS (FACELIFT)

Rypyt kasvojen alueella ja kaulan veltostunut iho syntyvät iän myötä. Kasvojen rypyt tekevät ihmisestä usein vanhemman näköisen, kuin mitä hän itse tuntee olevansa. Kasvojen kohotusleikkauksella voidaan muuttaa ihmisen ulkonäköä useita vuosia nuoremmaksi.

Kirurgisesti voidaan tehdä kasvojen suuri kohotusleikkaus, full facelift, joka käsittää kasvojen ihon ja lihasten kiristämisen sekä ylimääräisen ihon poistamisen kasvoilta ja kaula-alueelta. Pienempi kasvoleikkaus, mini facelift, keskittyy jonkin tietyn kasvojen tai kaula-alueen ihon ja lihasten kiristämiseen.

Leikkauksen lopputulos on luonnollinen ja kestävä, mutta riippuu suurelta osin ihon elastisuudesta ja laadusta. Ihmisen kaikkein suurimman organismin, ihon, elastisuuden määräävät geenit ja elämäntavat: täysipainoinen ruokavalio, terveelliset elintavat, riittävä unensaanti, alkoholin käyttö, tupakointi ja huumeiden käyttö.

Kasvojen kohotusleikkaus (facelift)

Klinikalla:  4 – 24 tuntia
Toimenpiteen kesto:  3 – 4 tuntia
Takaisin töihin:  1 – 2 viikon kuluttua
Kuntoilun voi aloittaa:  4 – 6 viikon kuluttua
Hinta: Katso hinnasto

Pienempi kasvoleikkaus (mini facelift)

Klinikalla:  4 – 24 tuntia
Toimenpiteen kesto:  2 – 3 tuntia
Takaisin töihin:  1 – 2 viikon kuluttua
Kuntoilun voi aloittaa:  4 – 6 viikon kuluttua
Hinta: Katso hinnasto

VATSAN LEIKKAUS

Vatsaleikkaukset on tarkoitettu niille, joilla on vatsa-alueella ylimääräistä tai roikkuvaa ihoa. Monia ihmisiä vaivaa paksu roikkuva vatsa, vatsan kyljillä olevat ”kahvat” tai pari numeroa suurempi iho. Ylimääräistä ihoa voi syntyä myös suuren painonpudotuksen tai raskauden jälkeen. Plastiikkakirurgin suorittamalla vatsaleikkauksella voidaan vatsan ihoa kiristää.

Ongelmasta riippuen voidaan suorittaa ns. pieni vatsaleikkaus eli pannikulektomia. Siinä vatsan alaosasta poistetaan vain roikkuva vatsanpeitteen osa.

Niin sanottu suuri vatsaleikkaus käsittää myös vatsan yläosan. Suuren vatsaleikkauksen aikana voidaan pitkiä vatsalihaksia lyhentää ompeleiden avulla, eli kiristää vatsalihaksia. On suoritettava myös navan siirtäminen.

Leikkauksen luonteen voi päättää yhdessä kirurgin kanssa. Se riippuu useista seikoista – haluatko tulevaisuudessa synnyttää lapsia yms.

Vatsa tulee kiinteäksi, mahdollisimman tasaiseksi ja litteäksi. Tulos riippuu paljon ihon joustavuudesta ja laadusta sekä elintavoista.

Vatsaleikkaus on suuri leikkaus, joka suoritetaan nukutuksessa. Leikkauksen jälkeen leikkausalueelle jätetään tarvittaessa dreenit, jotka poistetaan viimeistään 5 päivää leikkauksen jälkeen. Tiiviin vatsan tukivyön käyttö on pakollista 1 – 1,5 kuukautta leikkauksen jälkeen.

 

LEUAN ALUSEN JA KAULAN KORJAUSLEIKKAUS

Leuanalusen ja kaulan korjausleikkauksen aikana voidaan leuan alta poistaa ylimääräistä ihoa ja rasvakudosta. Kaulan ja leuanalusen kudosten löystymisen aiheuttaa ihon kimmoisuuden vähentyminen. Tämä voi olla perinnöllistä tai johtua iästä, ruokavaliosta tai stressin tasosta. Leuanalus voi löystyä myös suuren painonpudotuksen jälkeen.

Henkilöstä riippuen saattaa riittää pelkkä leuanalusen rasvaimu, mutta enimmäkseen suoritetaan korjausleikkaus, jossa kiristetään kaulalihaksia ja poistetaan ylimääräistä ihoa. Viillot tehdään ohimoalueelle hiuksien sisään sekä korvan etu- ja takapuolelle.

Leikkaus palauttaa kasvojen nuorekkaan ja levänneen ilmeen. Kyse on kuitenkin suhteellisen suuresta leikkauksesta, josta toipuminen vie aikaa. Vaikka toimenpide ei pysäytä ikääntymisprosessia, on kasvojen ilme leikkauksen jälkeen raikkaampi useiden vuosien ajan.

 

Klinikalla:  5 – 10 tuntia
Toimenpiteen kesto:  3 – 4 tuntia
Takaisin töihin:  3 – 4 viikon kuluttua
Kuntoilun voi aloittaa:  4 – 6 viikon kuluttua

 

LEIKKAUKSIIN LIITTYVÄT RISKIT

Plastiikkakirurgia, kuten kaikki kirurgian muodot, sisältää riskejä. Kaikkein kokeneimmankin kirurgin potilaalla voi syntyä leikkauksen aikana jokin reaktio, joko nukutusaineelle tai jollekin lääkkeelle.

Teoreettisesti on olemassa pieni riskiprosentti myös erittäin kokeneen kirurgin leikkauksen aikana ja niiden jälkeen, mikä tarkoittaa, että leikkauksen jälkeen saattaa ilmetä komplikaatioita. Päivittäin tällaisia tapauksia esiintyy erittäin harvoin.

Potilas voi vaikuttaa itse paljon leikkauksen aikana ilmenevien riskien minimointiin. Riskeiltä ja komplikaatioilta suojaamiseksi on oltava aina rehellinen ja avoin kirurgillemme! Koeta muistella, oletko kertonut kaikista terveydentilasi ongelmista kirurgille. Muistele ja luettele kirurgille kaikki tällä hetkellä käyttämäsi lääkkeet.

Yleisimmät leikkauksiin liittyvät riskit ovat haavanparanemisongelmat, leikkauksen jälkeinen verenvuoto, tulehdukset. ja haavojen arpeutuminen.  Saattaa olla, etteivät jonkun potilaan haavat parane kunnolla.Tämän välttämiseksi on ehdottomasti noudatettava haavanhoito-ohjeita, joilla haavaongelmat minimoidaan. Yksittäisillä potilailla voi syntyä odotettua suurempi arpikudos. Tätä korkeaa arpikudosta kutsutaan keloidikudokseksi. Tutkimusten mukaan harvoin esiintyvä suuri arpikudos voi syntyä vahvan pigmentin omaavilla eli tummaihoisilla ihmisillä. Pohjoismaalaisen vaalean ihotyypin ihmisillä haavat parantuvat tavallisesti hyvin, ja ihoon jää pieni lähes huomaamaton viiva. Huom! Tupakoiti hidastaa merkittävästi haavojen paranemista.

Plastiikkakirurgimme suosittelee toimenpiteen jälkeen myös tehokkaita haavavoiteita ja laastareita, joita käytettäessä leikkausarvista tulee lähes huomaamattomia. Lisäksi kirurgi tekee leikkausviillot piilossa oleviin kohtiin.

Potilaan on ehdottomasti vältettävä leikkauksen jälkeen noin 2-3 kuukauden ajan haava-alueelle auringonottoa ja solariumia. Intensiivisen auringonsäteilyn tuloksena tuoreet arvet voivat pigmentoitua ja muuttua tummemmiksi. Pigmentti poistuu herkän ihon arpialueelta hitaasti, ja potilaan on tässä tapauksessa odotettava tulosta kauemmin. On äärimmäisen tärkeää noudattaa leikkauksen jälkeisiä ohjeita, jotta leikkauksen lopputulos olisi mahdollisimman hyvä ja minimoitaisiin leikkauksiin liittyvät komplikaatiot.